top of page
Zoeken

Vogelfotografie: hoe begin ik eraan?

Bijgewerkt op: 28 sep. 2023

Het fotograferen van vogels zit de laatste jaren in de lift. In deze blog geef ik tips over apparatuur, de camera instellingen die ik gebruik, etc.....

Verdiep je in je onderwerp

Vooraleer je op pad gaat met je camera is het best je te verdiepen in je onderwerp. Waar is de kans het grootst om een bepaalde vogelsoort te zien, zoek bv. zijn habitat op. Na het lokaliseren van een soort, observeer zijn gedragingen. Zit hij regelmatig op dezelfde plaats, tijdens het broedseizoen volgt hij regelmatig dezelfde vliegroute om de jongeren te voeren, etc.... Zoek je onderwerp niet te ver van huis, kies in eerste instantie vogels die niet schuw en gewend aan mensen zijn. Dit vergemakkelijkt je observatie. Vogels in een stadspark zijn hiervoor ideaal.


Welke camera, lens voor vogelfotografie

Gebruik bij voorkeur een 'snelle' camera. Een camera met een hogere frame-rate geniet de voorkeur. Hierdoor neem je meerdere shots per seconde en heb je meer kans om een goede 'scherpe' foto. te maken. Zeker bij actiefoto's heeft dit een voordeel. Hierdoor kan je nadien de beste foto eruit nemen.

Wat de lens betreft, bij voorkeur gebruik je minimaal een lens van 300mm. Daarnaast kan je steeds een extender gebruiken (1.4x of 2x) om te verlengen. Let wel op want dit werkt niet altijd goed bij elke lens. Vooral de prime lenzen zijn hier heel geschikt voor doordat zij hun kwaliteit behouden. Bij gebruik van een zware telelens is een statief geen overbodige luxe. Een statief in combinatie met een schommelkop werkt dan prima. Vogels zijn snel en hierdoor kan je zeer goed anticiperen op hun bewegingen.


Camoufleer jezelf

Vogels zijn bang van mensen. Indien je niet wil opvallen is camouflage geen overbodige luxe. Dit kan een kleed of doek zijn of zelf een camouflagetent. Hierdoor zullen de vogels dichterbij komen en wordt het gemakkelijker om ze te fotograferen.


Welke instellingen gebruik ik

Ik werk steeds in de manuele modus. Zo kan ik altijd mijn diafragma en sluitertijd bepalen. De ISO zet ik op automatisch binnen de grenzen van de ruisonderdrukking die ik wil toepassen zonder kwaliteitsverlies. Verder laat ik de scherpstelling aan de camera over en werk meestal met een aantal scherpstelpunten. Ik zet mijn camera steeds in de burst modus. Verder zet ik mijn belichting meestal op meervlaks.






27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page