top of page
Zoeken

Tuininrichting vogelfotografie

Bijgewerkt op: 14 aug. 2022

Alles over inrichten voederplaats, waterpartij, schuiltent, etc........


Welcome op deze blogpagina. Hier vertel ik je meer hoe je je tuin kan inrichten om goede vogelfoto's te maken.


Een goed ingerichte voederplaats is een aangenaam habitat voor vogels om te verblijven. Vergeet zeker geen waterpartij, in de winter is het een goede drinkplaats, in de zomermaanden geeft dit verfrissing!

Koolmees



Iedere tuin is geschikt om vogels te fotograferen, zelfs in een kleine tuin kunnen we goede vogelfoto's maken. We starten met het inrichten van de voederplaats. Maak deze niet in een onoverzichtelijke hoek van de tuin. Vogels moeten zeker de omgeving kunnen zien om dreigend gevaar zoals katten en roofvogels tijdig te zien aankomen. Richt de plaats in met takken of eventueel een boomstronk. Voorzie eventueel voederschalen die je achter de boomstronk kan bevestigen zodat deze niet in het beeld zitten tijdens het fotograferen.

Zorg ook voor mos of andere natuurlijke objecten.


Voorzie je voederplaats ook met een waterpartij, zeker in de zomermaanden geeft dit verfrissing. Maak deze waterbak niet te diep, enkele centimeters is voldoende zodat ze lekker kunnen badderen. Dit geeft steeds geweldige foto's. Zorg dat deze drinkplaats goed toegankelijk is.



Roodborst


Let bij het inrichten van je voederplaats ook op de stand van de zon. Zorg dat deze steeds achter je zit zodat je niet in het tegenlicht moet fotograferen. Ideaal is zelfs dat de voederplaats is opgericht in een schaduwplek zodat je nooit last hebt van 'hard licht'. Dit geeft een te groot contrast.


Voorzie voor jezelf ook een schuilplek zodat de vogels je niet kunnen zien tijdens het fotograferen. Dit kan door middel van een schuilhut. Zelf gebruik ik een schuiltent die ik enkele dagen voor het nemen van de foto's ter plaatse zet. Hierdoor wennen de vogels aan deze tent en is er minder argwaan wanneer je start met te fotograferen.

Zorg voor voldoende afstand tussen je schuiltent/hut en je voederplaats. Hou hierbij rekening met de kleinste scherpstelafstand van je lens. Zorg dat de achtergrond voldoende verwijderd is van je voederplaats, dit zorgt voor een mooie DOF.



Schuiltent


Is de voederplaats ingericht, begin dan enkele dagen voordat je wil gaan fotograferen met voeren. Bij het voeren staan de vogels voorop. Voer niet overdadig en let ook op wat je voert. Vetbollen zijn in de winter geen probleem maar begin er niet te vroeg mee. Vogels hebben wel tijd nodig om de plek te ontdekken. Eén keer als de plek gevonden is komen ze zeker terug. Voeder elke dag een beetje, zorg dat je het strooivoer zodanig legt dat deze niet zichtbaar is tijdens het fotograferen. Tijdens het fotograferen zie je soms nog storende elementen zoals takjes, deze kan je voor de volgende fotosessie verwijderen. Zorg dat je lens op ooghoogte is ingesteld, dit geeft een veel sterkere compositie in plaats van de vogels van onderen of boven te fotograferen. Stel je fotomateriaal in de ochtend op voordat de vogels aanwezig zijn. Hierdoor raken ze gewend aan de opstelling en zorgt voor minder argwaan.


Pimpelmees

Vink



Gaai

Kauw

Groenling

Houtduif

Heggenmus




53 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page